Наръчник по ергономия

Вие имате всички важни компоненти на ергономичното работно място—настолната лампа, стойката за монитор, поставката за клавиатура и разбира се, ергономичния офис стол. Ами сега? Може да притежавате най-прекрасните продукти предлагани на пазара, но дори най-добрите от най-добрите ергономични уреди трябва да се използват правилно, за да ви предоставят всичките си предимства.

Използвайте следващите насоки, за да поддържате здравословна поза на тялото и да извлечете максимума от инвестицията ви в ергономията.   

Ergo Guide image 1          Ergo Guide image 2

Седене
 1. Повдигнете или свалете седалищната част на вашия стол, така че бедрата ви да са успоредни на пода, а стъпалата ви да са плътно върху него или върху поставка за крака.
 2. Регулирайте дълбочината на седалищната част, така че да имате поне 2” (5 см) отстояние от задната част на коленете ви до предната част на стола.
 3. Регулирайте височината на вашата облегалка, така че лумбалната извивка да пасне удобно на гърба ви.
 4. Регулирайте наклона на облегалката на вашия стол (ако е необходимо), за да се възползвате от различните ъгли на накланяне. Избягвайте използването на блокировки за накланянето.
 5. Облегнете се назад и се отпуснете в стола си, за да позволите на облегалката да осигури пълна опора за горната част на тялото ви.

Вижте предложенията на Humanscale за висококачествени офис столове


Писане с клавиатурата
 1. Разположете поставката с вашата клавиатура на 1 – 1.5” (2,5 – 4 см) над бедрата ви и променете ъгъла на клавиатурата, така че да се наклони навън спрямо тялото ви. Дръжте китките си в изправено, неутрално положение, докато пишете, и опрете върха на дланите си (а не самите китки) върху опора за дланите.

вижте подвижните поставки за клавиатура от Humanscale

 
Мишката
 1. Поставете вашата мишка близо до клавиатурата (за предпочитане върху поставка за мишка), за да намалите усилията да я достигате. Избягвайте да фиксирате китката си върху бюрото. Вместо това, плъзгайте върха на дланта си по повърхността, върху която работите с мишката, като използвате цялата си ръка, за да я движите.

Вижте ергономичната мишка Switch Mouse

 
Поглед
 1. Разположете вашия монитор поне на една ръка разстояние, като най-горният ред с текст трябва да бъде на или малко под нивото на очите. Наклонете монитора леко навън спрямо тялото ви, така че зрителната ви линия да бъде перпендикулярна на монитора.

Вижте предложенията на Humanscale за динамични стойки за монитор

 
Осветление
 1. Поставете вашата настолна лампа от страната срещу вашата пишеща ръка. Насочете светлината към хартиените документи, но я отклонявайте далеч от монитора, за да намалите отблясъците.

Вижте пълната гама ергономични настолни лампи от Humanscale

 
Подравняване
 1. Подравнете вашия монитор и интервалния клавиш на клавиатурата ви с оста на симетрия на вашето тяло. Подредете често използваните работни материали, така че да ги достигате лесно, за да минимизирате извиванията и протяганията.
 
Почивка
 1. Правете по две или три почивки за по 30 до 60 секунди на всеки час, за да позволите на тялото си да се възстанови от периодите на постоянно повтарящо се напрежение.

 

Наръчник по ергономия

Ресурси

>  Наръчник по ергономия